Koristne žuželke v naši visoki gredi

Koristne žuželke v naši visoki gredi

  • 1444
  • 0

Zelišča in cvetje igrajo ključno vlogo pri privabljanju koristnih žuželk, kot na primer drobnjak – aktivno odvrača določene škodljivce medtem, ko privablja pikapolonice.

Kadar govorimo o žuželkah na vrtu nemalokrat pomislimo le na škodo, ki jo povzročajo in zanemarimo koristi, ki nam jih prinašajo. Vsaka žival in žuželka ima svoje mesto v celotnem ekosistemu. Pravzaprav vemo zelo malo o bitjih, ki domujejo oziroma obiskujejo naše visoke gredice – kdo so? Kako dolgo živijo? Kakšna je njihova vloga na vrtu? Kako se jih znebimo? In še vrsta drugih vprašanj se nam poraja. Razen čebel skoraj vse žuželke dojemamo kot sovražnike.

Vrnimo jih nazaj v naše vrtove. S spodbujanjem in sprejemanjem raznolikih žuželk v naše rastoče visoke grede ne samo,  da lahko znatno zmanjšamo potrebe po škodljivih razpršilih, pridobimo tudi pomočnike, ki nam pomagajo. Nekatere žuželke lahko celo postanejo naši najboljši prijatelji.

Koristne žuželke oprašujejo. Ščitijo in razgrajujejo organsko snov v visoki gredi. Čeprav je čebela številka 1 v opraševanju oziroma prenosnik cvetnega prahu ne smemo pozabiti, da nam druge žuželke prav tako pomagajo opraševati našo zelenjavo medtem, ko se plazijo med njimi. Tako opravljajo enako delo kot čebele.

Oglejmo si nekaj naših najboljših zaveznikov, ki jih želimo v našem vrtu in kako jih ne samo pripeljati v naš vrt, temveč jih tudi obdržati.

PIKAPOLONICE

So odlični zavezniki in imajo grabljiv apetit za sesanje škodljivcev kot na primer: bela muha, listne uši in resarji. Znane so kot številka 1 kot kontrolorji listnih uši. Običajno, ko opazite povečanje teh škodljivcev jim bo pikapolonica naravno sledila in se začela z njimi hraniti. Lahko pa jo privabite v svojo visoko gredo še pred nezaželenimi ušmi. Privablja jih na primer: drobnjak, peteršilj, koper.

Z listnimi ušmi se hranijo ličinke pikapolonice, odrasle pikapolonice pa se navadno hranijo z nektarjem in drugim cvetnim prahom.

PAJKI

ljubijo toliko stvari, ki jih mi ne vidimo radi, zlasti tiste, ki letijo. Pajki so na zelo slabem glasu zaradi svojega videza, človeške domišljije,… vendar so močni zavezniki in močno orožje za zaščito naših rastlinskih pridelkov. Hranijo se z ušmi, pršicami, gosenicami, kobilicami, resarji, muhami,…

TREPETAVKE

pogosto jih zamenjujemo z osami saj imajo zelo podobno oblikovan trup. So zelo koristne žuželke, ki se pojavljajo v večjem številu v toplejših mesecih. V sadnem vrtu so drugi najpomembnejši opraševalci poleg čebel, pomagajo pa tudi pri nadzoru listnih uši.

OSE se hranijo z gosenicami

HOTEL ZA ŽUŽELKE

primeren je za žuželke različnih oblik in velikosti. Narejen je iz materialov, ki jih običajno najdemo na domačem vrtu. Namen je zgraditi dom oziroma okolje, ki ustreza vsem vrstam žuželk. Nekatere žuželke je lažje privabiti v tovrstni hotel kot druge. Pajki ljubijo votle konce bambusa.

Hotel za žuželke pripomore k ustvarjanju uspešnega ekosistema.

DODAJ KOMENTAR

Vaš e-mail ne bo objavljen.

ZADNJI PRISPEVKI
POPULARNI PRISPEVKI