Zelišča in dišavnice

Zelišča in dišavnice

 • 2645
 • 0

Ko večina od nas razmišlja o zeliščih, si predstavljamo običajne kuhinjske začimbe, kot so bazilika, rožmarin, žajbelj in timijan. Vendar pa je zelišče vsaka rastlina, ki se šteje za koristno. Na primer, listi, korenine, semena, stebla ali cvetovi zelišč so lahko pomembni kot vir arome, zdravil, dišav, barvil ali kakšnega drugega izdelka.  Poleg tega bodo zelišča dodala subtilne okuse skoraj vsaki jedi. Vonj naše hrane je povezan z našim uživanjem. Pravzaprav sta okus in vonj najbolj neposredno povezana z našimi čutili. Aroma je bistvo hrane, a poleg tega, da je hrana okusna, lahko izboljša tudi naš občutek dobrega počutja.

Dobro načrtovan vrt naj bi prebudil vsa čutila. Pogled na pisane rože, dotik čudovitih cvetov, okus pridelanega, vonj sezone. Vse to v telesu spodbudi sproščanje in notranji mir.

Ljudje že stoletja uporabljajo zelišča za kulinarične in zdravilne namene. V kuhinji enostavno ljubimo edinstvene okuse, ki jih zelišča dajejo vsem vrstam hrane in pijače. Cenimo in se čedalje bolj zavedamo zdravilnih moči in lastnosti določenih cvetov, listov in korenin. Poleg nizkega vzdrževanja imajo zelišča naravno odpornost na škodljivce.  Lahko pa jih gojimo le zato ker so preprosto lepa in oddajajo sproščujoči učinek.

Velika prednost zelišč je, da jih z lahkoto gojimo in pobiramo še sveže, ko jih potrebujemo. Njihove liste trgamo in ne režemo. Nežno drobljenje listov s pomočjo rok ali drobilca je dober način za sprostitev njihovih arom.

Dobro načrtovan vrt naj bi prebudil vsa čutila. Pogled na pisane rože, dotik čudovitih cvetov, okus pridelanega, vonj sezone. Vse to v telesu spodbudi sproščanje in notranji mir. V ta namen si preoblikujemo vrt v simfonijo užitkov z izborom zelišč in drugih rastlin, ki temeljijo ne samo na okusu temveč tudi vonju.

Najbolj pogosto zasajena zelišča in dišavnice:

V starih časih so bila zelišča in dišavnice visoko cenjeni. Iz njih so izdelovali pripravke s katerimi so zdravili številne bolezni.  Nekatera izmed njih imajo danes tudi znanstveno podlago zaradi svojih aktivnih sestavin (nekatera zelišča delujejo antibakterijsko).

 • Bazilika: krepi prebavni in živčni sistem. Je dobro zdravilo za glavobole in nespečnost. V kuhinji jo lahko uporabljamo v solatah, juhah, jedi iz jajc, riža in gob. Lahko si naredimo povsem svojo pesto omako ali pa samo popestrimo solatni preliv.
 • Koper: ima oster, sladek okus, nekje med meto in janežem. Uporabljamo ga lahko pri solatah, kuhani zelenjavi, pečenem krompirju, morskim jedem pa doda res odličen okus.
 • Komarček: je sorodnik kopra a z blažjim okusom. že v preteklosti so ga uporabljali v zdravilne namene proti slabi prebavi, utrujenosti, glavobolom, okužbam mehurja. Odlično se znajde v kuhinji z morskimi jedmi ali pri peki.
 • Meta: blagodejno vpliva na živčni sistem in pomirja celotno telo. Služi kot pomoč pri razstrupljanju in ima antibakterijske lastnosti. Meta ima vsestranske učinke tako v zdravilstvu kot v kuhinji. Svežo meto lahko kuhamo kot čaj, uporabljamo v različnih jedeh, solatah.
 • Peteršilj: ima številne uporabne značilnosti. Velja kot splošni tonik in odlično deluje na naša prebavila. V kuhinji doda pravo svežino jedem.
 • Rožmarin: je naravno protivnetno in antiseptično zdravilo. Uporabljamo ga lahko za pripravo okusnih olj in kisa, pri vseh vrstah mesa in zelenjave. Odlično pa se znajde tudi pri mešanici domačih krem.
 • Pehtran: blagodejno vpliva na naš želodec in izboljšuje apetit. V kuhinji ga lahko uporabimo tudi kot nadomestek soli. Odlično se poda k jedem z piščancem, solatam in pri jedeh v peki.
 • Timijan: uporaben pri prehladih, kašlju, gripi, astmi in sinusnih glavobolih. Nekateri tudi trdijo, da deluje kot antioksidant. V kuhinji ga je najbolje uporabiti svežega v marinadah, omakah in nadevih. Zdrobljeni listi so odličen dodatek zeliščnemu olju in kisu.
 • Sivka: je ena izmed najbolj priljubljenih dišavnic. Že v preteklosti so jo uporabljali za parfume. Učinkovito odvračajo insekte. Tako sivo-zeleno listje kot vijolično-modri cvetovi so dišeči in njen vonj je zelo znan po svojih sprostitvenih lastnostih.

DODAJ KOMENTAR

Vaš e-mail ne bo objavljen.

ZADNJI PRISPEVKI
POPULARNI PRISPEVKI