- 11/10/2017
- vVrtnarjenje
- odTjaša
- 3090
- 0
Ko večina od nas razmišlja o zeliščih, si predstavljamo običajne kuhinjske začimbe, kot so bazilika, rožmarin, žajbelj in timijan. Vendar pa je zelišče vsaka rastlina, ki se šteje za koristno. Na primer, listi, korenine, semena, stebla ali cvetovi zelišč so lahko pomembni kot vir arome, zdravil, dišav, barvil ali kakšnega drugega izdelka. Poleg tega bodo zelišča dodala subtilne okuse skoraj vsaki jedi. Vonj naše hrane je povezan z našim uživanjem. Pravzaprav sta okus in vonj najbolj neposredno povezana z našimi čutili. Aroma je bistvo hrane, a poleg tega, da je hrana okusna, lahko izboljša tudi naš občutek dobrega počutja.
Dobro načrtovan vrt naj bi prebudil vsa čutila. Pogled na pisane rože, dotik čudovitih cvetov, okus pridelanega, vonj sezone. Vse to v telesu spodbudi sproščanje in notranji mir.
Ljudje že stoletja uporabljajo zelišča za kulinarične in zdravilne namene. V kuhinji enostavno ljubimo edinstvene okuse, ki jih zelišča dajejo vsem vrstam hrane in pijače. Cenimo in se čedalje bolj zavedamo zdravilnih moči in lastnosti določenih cvetov, listov in korenin. Poleg nizkega vzdrževanja imajo zelišča naravno odpornost na škodljivce. Lahko pa jih gojimo le zato ker so preprosto lepa in oddajajo sproščujoči učinek.
Velika prednost zelišč je, da jih z lahkoto gojimo in pobiramo še sveže, ko jih potrebujemo. Njihove liste trgamo in ne režemo. Nežno drobljenje listov s pomočjo rok ali drobilca je dober način za sprostitev njihovih arom.
Dobro načrtovan vrt naj bi prebudil vsa čutila. Pogled na pisane rože, dotik čudovitih cvetov, okus pridelanega, vonj sezone. Vse to v telesu spodbudi sproščanje in notranji mir. V ta namen si preoblikujemo vrt v simfonijo užitkov z izborom zelišč in drugih rastlin, ki temeljijo ne samo na okusu temveč tudi vonju.
V starih časih so bila zelišča in dišavnice visoko cenjeni. Iz njih so izdelovali pripravke s katerimi so zdravili številne bolezni. Nekatera izmed njih imajo danes tudi znanstveno podlago zaradi svojih aktivnih sestavin (nekatera zelišča delujejo antibakterijsko).