Težave z listnimi ušmi?

Težave z listnimi ušmi?

  • 3907
  • 0

Listne uši so resni škodljivci za naše rastline, saj se prehranjujejo z rastlinskim sokom. Kljub temu, da so zelo majhne zaradi hitrega razmnoževanja in številčnosti povzročijo veliko škode in predstavljajo pravo nadlogo na našem vrtu. Z prebadanjem rastlinskega tkiva povzročajo deformacijo, ovenelost in odmiranje rastlin predvsem poganjkov. Zimo preživijo v jajčecih iz katerih se spomladi izležejo samice, ki se razmnožujejo brez parjenja in na dan producirajo po nekaj ličink.

Njihov voskast izloček na hrbtu jih varuje pred manjšimi plenilci vendar pa to ne ustavi večjih plenilcev kot so PIKAPOLONICE,STRIGALICE, MREŽEKRILCE in druge. Za strigalice lahko naredimo dom, za katerega ne rabimo drugega kot kakšen cvetlični lonček, ki ga napolnimo z kakšno slamo, suho travo in podobnim. Pikapolonice privabimo na naš vrt tako, da jim v neko vejo ali tanjše deblo zvrtamo nekaj centimetrov globoko luknjo. Hranijo se s različnimi rastlinami kot na primer janež, kumina, koper, regrat, pelod.

Pravijo, da imajo uši tudi branitelje in to so mravlje. Mravlje v zameno za njihov sladki sok na hrbtu branijo uši pred drugimi napadalci, nekatere celo prenašajo uši na primernejše rastline.

Obstaja veliko vrst pripravljenih kemičnih škropiv vendar si lahko sami pomagamo na povsem naraven in ekološki način tako, da si doma pripravimo različna škropiva in s tem ohranimo naše rastline zdrave, lepe in užitne.

Škropivo iz koprive

To škropivo je zelo enostavno za pripravo. Naberemo 1 kg svežih kopriv, ki jih namočimo v 10 do 15 litrov vode. Pri tem je najbolje uporabiti deževnico ali postano vodo. Pustimo čez noč da se dobro namoči. Nato pa z škropivko poškropimo obolele oziroma napadene rastline.

Škropivo iz sode bikarbone, jedilnega olja in detergenta

Škropivo iz sode bikarbone je zelo priporočljivo saj poleg tega da deluje antibakterijsko preprečuje tudi nastanek plesni, glivic, pegavosti.

Razmerje sestavin je na 5 litrov vode tako:

  • 1 žlica soda bikarbone
  • 2 žlica jedilnega olja (najboljše je olivno olje, lahko pa tudi katero drugo)
  • 2 žlici ekološkega detergenta ali naravnega mila

Vse skupaj zmešamo v 5 litrov vode in poškropimo po ušivih rastlinah ob prvih pojavih bolezenskih znakov.  Kljub temu, da olje v škropivu služi kot vezivo, da se soda bikarbona ne spere tako hitro z listov je vseeno priporočljivo škropiti liste po dežju in proti večeru. Če so listne uši zelo trdovratne lahko v mešanico kanemo nekaj kapljic cimeta, ki je prav tako naravni insekticid in deluje antibakterijsko.

DODAJ KOMENTAR

Vaš e-mail ne bo objavljen.

ZADNJI PRISPEVKI
POPULARNI PRISPEVKI