Priprave na novo sezono vrtičkanja

Priprave na novo sezono vrtičkanja

  • 1159
  • 0

Pomlad je pred vrati in že kliče po ponovni pripravi našega vrta, zato je pomembno, da si predhodno pripravimo natančni načrt saditve. To zna biti včasih malce v nadlogo, saj se moramo odločiti kaj želimo posaditi in kako razporediti naše vrtnine. Pri tem pa seveda ne smemo pozabiti kateri so dobri sosedje in kateri slabi. Če bomo skupaj posadili vrtnine, ki so med seboj slabi sosedje lahko pride do tega, da nam pridelek ne bo uspel. Ne smemo prezreti tudi kolobarjenja.

 

 

Med zelenjavo posadimo čim več cvetlic, ki lepo dišijo in imajo veliko cvetnega prahu. Tako bomo v vrt privabili čebele, ki pomagajo opraševati rastline. S tem dobimo bolj zdrav in močan pridelek.

KAJ JE KOLOBARJENJE?

Kolobarjenje je postopek, pri katerem vsako leto vrtnine premikamo po gredi v določenem zaporedju. Prednost kolobarjenja je to, da preprečimo možnost razmnoževanja različnih talnih škodljivcev, ki napadajo točno določene vrste zelenjave. Če rastlino gojimo vsako leto na istem mestu, se radi razmnožijo škodljivci in bolezni. Prav tako kot sam vrt moramo dobro načrtovati tudi kolobarjenje.

Pri visokih gredah je ena izmed prednosti tudi ta, da se izognemo prekopavanju zemlje. Potrebno jo je le pognojiti in prezračiti. Samo prezračevanje je pomembno, saj s tem vnesemo kisik v globlje plasti zemlje in posledično tudi tla globlje zrahljamo. Široke ali navadne vile zapičimo v zemljo in potisnemo ročaj navzdol za približno 45 stopinj, da zemlja napoka. S tem smo zemljo dobro prezračili in jo pripravili za sajenje.

S sajenjem in setvijo začnemo ob prvih otoplitvah oziroma, ko se temperatura zemlje (5 cm globoko) dvigne vsaj na 5 stopinj celzija. Vsaka vrtnina ima drugačne pogoje in postopek za uspeh.

V marcu lahko posadimo: rdeča pesa, fižol, korenje, brokoli, zelje, česen, zelišča, zelena solata, grah, špinača, pomladna čebula, jagode,zelena, cvetača, koriander, grah, bučke, kumare

Namig za bolj zdrav vrt

Na robove našega vrta je najbolje posaditi kakšna zelišča in rožice, kot so sivka, žajbelj, vrtni ognjič, žametnice, kapucinke,… ker odganjajo razne škodljivce iz vrta, ter skrbijo za lep izgled. Med zelenjavo posadimo čim več cvetlic, ki lepo dišijo in imajo veliko cvetnega prahu. Tako bomo v vrt privabili čebele, ki pomagajo opraševati rastline. S tem dobimo bolj zdrav in močan pridelek.

Kadar govorimo o žuželkah na vrtu nemalokrat pomislimo le na škodo, ki jo povzročajo in zanemarimo koristi, ki nam jih prinašajo. Vsaka žival in žuželka ima svoje mesto v celotnem ekosistemu. S spodbujanjem in sprejemanjem raznolikih žuželk na naš vrt lahko znatno zmanjšamo potrebe po škodljivih razpršilih.

DODAJ KOMENTAR

Vaš e-mail ne bo objavljen.

ZADNJI PRISPEVKI
POPULARNI PRISPEVKI